Menu

Europa Universalis

“De 21e eeuw was er één van rust en vrede voor de Europeanen.” Dat zal de conclusie zijn van toekomstige historici. Want in de Kamers van de Europese Unie, opgericht met het nobele doel “nooit meer oorlog”, werd er niet meer vergaderd over coalities en oorlogsverklaringen. Blijkbaar waren zelfs de financiële crisis, werkloosheid en armoede al van de baan, want in de stoffige archieven van de jaren 2010 werden er honderden vergaderverslagen gevonden over stofzuigers (en hoe die tegen 2017 maximum 900W mogen hebben) en gsm-laders (goh, een universele lader zou toch handig zijn, niet?). Een wetsvoorstel dat alle lieveheersbeestjes verplichtte om binnen Europa een gelijk aantal stippen te dragen, werd helaas afgeschoten omdat Eurosceptische partijen het niet eens werden over het precieze aantal. Krantenfoto’s tonen optochten van verblijde Europeanen, hun blikken vol hoop naar de toekomst gericht. Er worden gedenktekens opgericht met afbeeldingen van acht verschillende laders en de tekst “LEST WE FORGET”. Eindelijk! Een universele lader voor heel Europa! (Tenzij je in het V.K. woont natuurlijk, want een universeel stopcontact hebben we nog niet. Een universeel meetstelsel evenmin. Maar een kniesoor die daar op let.)

Ach, het leek misschien nog relevant in de oertijd van de draadloze telefonie, toen we nog belden met Nokia-brooddozen die slechts enkele uren meegingen en iedereen op café zijn GSM inplugde achter de toog. Intussen staat de technische evolutie (in tegenstelling tot Europa) niet stil. Batterijen gaan dagenlang mee. Microbatterijen kunnen zich op enkele seconden opladen tot veelvouden van de huidige capaciteit. Al in 2010 kwamen de eerste berichten over draadloos opladen via inductie. Europa heeft na drie jaar vergaderen en onderhandelen een oplossing gevonden voor een probleem van tien jaar geleden.

Ivo Belet spreekt over “een goede zaak voor de consument, die zich niet meer bij elke smartphone een dure oplader moet aanschaffen.” Ja, want stel je voor dat je bij je peperdure smartphone van 200 euro ook nog eens een extra lader van pakweg —even op eBay kijken— 3 euro moet kopen. Inclusief verzending is dat. Of 90 cent voor een kabeltje dat in de (universele) USB-lader past die 90% van de fabrikanten tegenwoordig gebruiken voor thuis- en autoladers.

Fabrikanten hebben nog tijd tot 2017. Misschien kunnen we tegen dan ook een commissie oprichten die over de relevantie van dergelijke wetsvoorstellen kan oordelen. Rest nog de vraag of we die commissie dan een dubbele naam met een koppelteken moeten geven of niet, en of we eerst de naam van de voorzitter en dan die van de secretaris schrijven, of omgekeerd.

Michael Van Peel
Columns, De Standaard | , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Europa Universalis
© 2024 - Michael Van Peel